3-4 aydır her gün aktif bir şekilde kullandığım PETZL Tool Bag ‘ler hakkında kullanıcı yorumu bırakmak istedim.
PETZL üç farklı boyutta Tool Bag üretmekte. Bunlar xs, s ve l şeklinde ilerlemekte. Her boyutu farklı amaçlar için kullandım ve kullanmaya devam ediyorum.Bu ürünlerin Petzl ASTRO kemer ile performansından bahsedeceğim.
Öncelikle en sevdiğim ve en kullanışlı bulduğum “XS” ile başlamak istiyorum.
Petzl Tool Bag XS
Petzl tool bag xs belki de yüzey alanı daha küçük olduğu için, diğer modellere kıyasla daha sağlam bir çanta.
Bu çantayı genellikle sıkça kullandığım (telefon, bage vb..) malzemeler için taşıyorum.
Diğer modellerden farklı olarak arka kısmında bir klips bulunmakta. Bu klips sayesinde kemerlerde Petzl Caritool karabinalar için yapılan bölmeye direk çantayı takabiliyorsunuz. Diğer farkı her tool bag‘in altında bulunan siyah koruma kısmı xs için daha kalın.
İçerisine cep telefonu, işyeri bage’i, IQOS ve HEETS oldukça rahat sığmakta. Hatta fazladan bir paket HEETS için yer bile kalmakta.
Kötü özelliklerine gelirsek diğer tool bag’lerde olduğu gibi ip kısmı çok uzun ve sağa sola takılabiliyor. Daha rahat kullanım için daha pratik bir ip sistemi ya da en azından ipi muhafaza etmek için bir sitem olabilirdi.
Onun dışında devamlı kullandığım ve hiç kemerimden ayırmadığım bir tool bag oldu.
Petzl Tool Bag S
Small boy tool bag ise genelde iş işin kullandığım malzemeleri koyduğum bir çanta oldu. Özellikle iş eldiveni, vida, klips, etiket gibi estetik olarak zarar verme kaygısı duymadığım her şeyi bunun içerisinde taşıyabiliyorum. Diğer çanta modellerinden farklı olarak içerisinde iki küçük bölme bulunmakta. Bu bölme vida-somun, label-klips gibi ürünleri ayırmanız için oldukça pratik.
Kötü olarak söyleyebileceğim en çabuk deforme olan tool bag bu oldu. Sebebi iş malzemesi taşımam olabilir. Fakat büzgü için kullanılan ipin içinden geçtiği metal halka bu tool bag de bir iki gün kullanımdan sonra yuvasından çıktı. Bunun iş malzemesi kullanmam ile çok alakası olduğunu düşünmüyorum.
Sonuç olarak iş malzemesi kullanırken oldukça pratiklik sağlamakta. Tool Bag Xs‘de olduğu gibi bu modelde de ip takılma sorununu sıklıkla yaşadım.
Petzl Tool Bag L
Tool bag L daha çok fotoğraf ve video ekipmanlarımı taşımamı kolaylaştıran bir çanta oldu. Öncesinde sırtımda Petzl Personnel Bag ile taşıdığım görüntü alma ekipmanları oldukça zaman kaybı yaratmaktaydı. İp üzerinde sırtımdaki çantayı yanıma asıp daha sonra içerisinden kamera çıkarmak pratik değil. Çoğu yerde üşendiğim için güzel görüntüleri kaçırmama sebep oldu. Petzl Tool Bag L tek el ile açarak, kemerdeki çanta konumunu değiştirmeden fotoğraf çekmemi sağladı. Fotoğraf makinesini hızlıca çıkararak, pratik görüntüler alabiliyorum. Tabiki ürün yeteri kadar korunaklı olmadığı için tabanını izolasyon malzemesi ile destekledim. Ayrıca içerisine mikrofon koyduğumda lensin sallanmasını da engellemiş oldum. Küçük tripod ise çekiç için yapılan yan bölmeye tam oturmakta. Bu sayede tüm ekipmanlar bu çantada oldukça rahat taşınmakta.
Diğer tool baglerden farklı olarak ön tarafında 2 adet boydan fermuar sistemi yerleştirilmiş. Bu fermuarlar sayesinde çanta boyutunda biraz daha geniş bir şey koyarsanız sokup çıkarma işlemi daha rahat oluyor. Yine diğerlerinden farklı olarak büzgü sistemi biraz daha asimetrik. Bu sayede içine bir şeyler koyarken takılma ihtimali daha az. Onun dışında iki tarafta çekiç vb. ürünleri yerleştirmek için bölmelerimiz de bulunmakta.
Kötü özelliklerinden bahsetmek gerekirse bu tool bag’de xs modelinde olduğu gibi bir klips sistemi yok. Tek bağlantı yapabileceğiniz yer ağız kısmında bulunan askı kısmı. Bu askı kısmına bir de karabina eklediğinizde ve kemerinizdeki malzeme asma halkasına taktığınızda. Ürünün boyutu da uzun olduğu için kemerle yürürken hep bacağınıza çarpmakta. Bunu engellemek için yürürken bir elinizle devamlı çantayı tutmak zorunda kalmaktasınız. Neyseki ip üzerinde böyle bir sorununuz olmuyor.
Genel olarak
Üçünü birden taşıdığınızda, kemer boş iken çok yer kaplıyormuş gibi görünse de aslında giydiğinizde sırıtmıyor. Astro kemer için kullandığım bölgeler xs ve s için caritool takma kısımları. Bunun sebebi kemer üzerinde biraz daha yukarda durduğundan elimle daha kolay erişebilmem. Dahası yürürken sallanmasını biraz daha azaltmış olmam.
Türkiyede merdiven altı üretilen bir çok tool bag var. Fakat hiç biri Petzl tool bagler kadar uzun süre dayanmadı. Ek olarak hiç biri kamera, telefon gibi ürünleri taşıyacak güveni vermedi. Hepsinin parçalandığına ve koptuğuna şahit oldum. Yağmur altında ise Petzl Tool Bag’ler büzgü kısmı tam kapanmamasına rağmen neredeyse hiç su geçirmedi.
Kötü olarak söyleyebileceğim, Petzl sarısı rengi oldukça güzel fakat çok çabuk kirlenmekte. Petzl personal bag‘lerde olduğu gibi bir kumaş olsaydı sanki daha kolay temizlenirdi. Veya daha geç kirlenmeye başlardı. Ayrıca hepsine bahsettiğimiz gibi büzgü kısmı tek elle açılmaya çok uygun pratik bir sistem. Ama ip kısmı çok uzun olduğu için devamlı bir yerlere takılmakta. Ya da siz o ipi toplamak için fazladan süre harcamaktasınız. Bunun için daha pratik bir sistem geliştirilebilir. Edelrid Tool Bag‘lerin klipsli cırt kısmı bu konuda daha başarılı. Tabiki büzgü kısmı, bir avantaj olarak kapatmayı unuttuğunuzda içerisindeki malzemelerin düşmesini büyük ölçüde engelliyor. Fakat klipsli sistemde açık kapalı kontrolünü yapmak o kadar da zor olmasa gerek.