Karşınızda ip üzerinde yükselirken bize çok kolaylık sağlayan bir alet Pantin . Aynı zamanda ipe ilk girildiğinde, istasyon geçme gibi manevralarda ipin boşunu almamızı sağlayan PANTİN.
Pantin in hem sağ ayak için hem de sol ayak için iki modeli var.
PANTİN BİR GÜVENLİK EKİPMANI DEĞİLDİR.
O yüzden soldaki gösterildiği gibi ayağınızda kullanınız. Sağdaki gibi bir el jumarı, bir güvenlik ekipmanı gibi kullanırsanız ÖLÜRSÜNÜZ.
Teknik özelliklerine gelecek olursak kendisi 85 g, 8 ila 11 mm lik iplerde kullanılmakta. Taşıyabileceği maksimum kuvvet 150 daN ve önerilen çalışma sıcaklığı +80 ile -40 °C arası.
Tamamen kullanan kişinin zevkine kalmış iki farklı konumda giyme yöntemi vardır. Fakat daha hızlı daha güçlü bir şekilde çıkmak isteyenlerdenseniz soldaki gibi. Yok ben rahatıma düşkünüm rahat rahat çıkayım güç benim için o kadar önemli değil diyenlerdenseniz sağdaki gibi kullanabilirsiniz.
Peki ben bunu nasıl giyerim yukarıdaki gibi ayarları nasıl yaparım diye merak ediyorsanız hemen aşağıdaki çizime bakabilirsiniz.
Artık sıra ipe girmeye ve ipten çıkmaya geldiğinde. Bunları aşağıda gösterildiği gibi büyük bir kolaylıkla yapabilirsiniz. Yukarı tarafta nasıl ipe girileceği, altında ise nasıl kolaylıkla ipten çıkarılacağı güzel bir şekilde gösterilmekte.
İstasyon geçme gibi manevralarda biraz yavaşlatsa da kullanıcıya olan yararı yanında bu görmezden gelinmekte.
Birazda mağarada ip üzerinde nasıl kullanıldığına bakalım. Burada da tamamen kullanıcının zevkine kalmış iki yöntem var. İlki, aşağıda sol tarafta gösterilen üzengi ile pantin i aynı anda kullanarak yükselmek. İkincisi ise sol tarafta gösterildiği gibi. Üzengi ve pantin i art arda sanki merdivende çıkıyormuş gibi kullanarak yükselmek.
Şimdi aklınıza neden çift üzengi ya da iki ayağında sığacağı bir üzengi yerine pantin kullanayım diye bir soru gelmiş olabilir. Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Burada pantin in en büyük avantajı yükselirken göğüs jumarının boşunu alması. Dolayısı ile çok daha rahat çok daha konforlu yükselmeni sağlaması.
Bakımına gelecek olursak. Çoğu metal malzemede olduğu gibi metal malzemelere zarar verdiği için WD40 tipi yağ çözücüler kullanılmamakta. Bilindik bir sabun kullanarak en fazla 30 °C sıcaklıkta su kullanarak (asla tazyikli su kullanmadan) yıkanır. En fazla 30 °C olan güneş ışığı almadan, nemsiz bir yerde kurumaya bırakarak yapılmakta.
Bunun yanı sıra malzemeyi işaretlemek istiyorsak da üretici firmanın bize söylediği şekilde yapabiliriz.
Yazan: Emir Burak