GRIMPDAY
Nedir?
Fransızca’da “tırmanış” anlamına gelen “grimp” kelimesinden türetilen Grimpday kelimesini Türkçeye “Tırmanış Günü” olarak çevirebiliriz. İlki 2006 yılında Belçika’nın Namur kenti itfaiyecileri tarafından organize edilen Grimpday, gerek dünya çapında bir marka olması gerekse gördüğü talep nedeniyle iple kurtarma alanında Dünya’nın en büyük meydan okumalarından bir tanesi olarak kabul ediliyor. Her yıl 24 takımın mücadele ettiği organizasyon Belçika merkezli olarak düzenleniyor. Son yıllardaki yoğun talep nedeniyle “Grimpday” markası, Grimpday Asya, Grimpday Güney Amerika, Grimp Kuzey Amerika gibi farklı organizasyonlarla dünyaya yayıldı. Belçika merkezli organizasyon tarafından teknik destek sağlanarak yapılan Grimpday organizasyonları her geçen yıl büyüyerek devam ediyor.
16.’sı 2022 yılında yine Namur’da gerçekleştirilen Grimpday’e Engin Külahoğluyla beraber Hong Kong takımına destek olmak amacıyla katıldık. Türkiye’den bu yarışmaya izleyici olarak bile katılmanın hayli meşakkatli olduğunu bildiğimden, organizasyon süresince yaptığım gözlemleri elimden geldiğince detay vererek anlatmaya çalıştığım yazı da haliyle uzun oldu. Biz çok keyif aldık, meraklısına şimdiden afiyet olsun.
Grimpday’in resmi web sayfasına aşağıdaki bağlantı adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Eski siteyi yenilediler. Şu an İngilizce versiyonuna da ulaşmak mümkün değil.
Grimpday 2022
İsviçre’deki SPRAT atölyesinden 2 gün sonra Belçika’nın Namur şehrine yakın bir konumda Hong Kong takımının kiraladığı Airbnb evinde takımla buluştuk. Grimpday’de kullanmaları için takıma 400 metre ip getirmiştik. Bilenler bilir, malzeme tedariği konusundaki misyonuma hız kesmeden burada da devam ediyorum:)
Hong Kong takımı 4 kurtarmacı, 1 takım lideri ve 1 yaralı görevlisi olmak üzere 6 kişiden oluşuyordu. Engin Külahoğlu ise takımın gözlemcisi olacaktı. Hong Kong’daki araçlar soldan direksiyonlu olduğu için takım üyeleri araç sürmekte çok zorlanıyordu. Bu nedenle yarışma boyunca araçları için şoförlük ve çok sayıdaki ekipmanın bir oraya bir buraya taşınması için şerpalık yaptık. Gün sonu değerlendirmelerinde elimizden geldiğince tecrübelerimizi takımla paylaşmaya çalıştık. Ayrıca saha görevleri sırasında takıma bol bol moral desteği verdik.
Hong Kong takımının tamamı gönüllülerden oluşuyor. Hiçbirisi profesyonel olarak iple erişim teknisyenliği yapmıyor. Hong Kong itfaiyesinde arama-kurtarma uzmanı olarak çalışan Sammy Chun’un öğrencileri. En genci 22 en yaşlısı ise 32 yaşında. Ekip lideri Keith Ming ise 24 yaşında.
Hong Kong Rope Rescue Union’ın web sayfasına aşağıdaki bağlantı adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Instagram sayfasına aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
https://instagram.com/hkrurescueteam?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Toplamda 4 gün süren Grimpday’e katılmadan önce dünyanın en iyi iple kurtarma ekiplerinin burada mücadele ettiğini düşünüyordum. Şimdi her şey bittikten sonra yaptığım bazı gözlemleri şimdiden listelemeye çalıştım. Yazının ilerleyen kısımlarındaki satır aralarında gözlemlerimle ilgili birçok detayı bulabilirsiniz.
Olumlu eleştiriler,
- Grimpday, dünyanın farklı yerlerinden gelen kurtarmacılarla tanışmak ve bir ağ oluşturmak için harika bir fırsat.
- Farklı teknikleri ve diğer takımların kabiliyetlerini görmek, kurtarma anlamında bulunduğunuz noktayı belirlemek için iyi bir referans noktası oluşturuyor.
- Takımınızın teknik becerilerini ve performansını sınamak için dizayn edilmiş 11 farklı parkurda mücadele etmek ve görevleri tamamlamaya çalışmak inanılmaz keyifli ve öğretici.
- Gerçek bir müze, gerçek bir macera parkı ve gerçek bir maden ocağında mücadele edebilmek, belki de hayat boyu elinize geçmeyecek bir deneyim. Ankara Atakule’de, Galata Kulesinde ya da İstanbul Boğaz Köprüsünde bu senaryoları uygulayabileceğinizi hayal edin.
- Sadece youtube’da “kutu açılış videolarında” seyrettiğim birçok malzemeyi canlı olarak inceleme fırsatı buldum. Harken Endüstriyel’in Wingman’i (4/1 ya da 5/1 olarak yapılandırılabilen kişisel mekanik avantaj sistemi) favorim oldu.
- Sponsorlar tarafından, kurtarma görevlerinde kullanmak üzere her takıma çeşitli malzemeler hediye edildi. Hem sponsorların malzemelerini sahada tanıtması hem de takımlar için iyi bir kazan-kazan anlaşması. Örneğin HARKEN tarafından her takıma 2 adet Wingman, STREP tarafından bir ip koruma seti, etkinliğin ana sponsoru SKYLOTECH tarafından birçok hediye verildi.
- Kendi sponsorları olan takımlar da bu malzemeleri sahada bol bol kullanma şansı yakaladı. Ülkemizde pek bilinmeyen bir marka olan Fransız menşeili COURANT markasının teknik çantaları ve ipleri, NLG(NeverLetGo) markasının aksesuarları her yerdeydi. Bu sponsorlardan en çok faydalanan takımın açık ara Yes Ma’am ekibi olduğunu söyleyebilirim.
- Etkinliğin gerçekleştirildiği Brüksel Savaş Tarihi Müzesi, Walibi Macera Parkı gibi alanların etkinlik süresince kullanımı için izin almak ve bürokrasiyi aşmak kolay değil. Bu anlamda iyi iş çıkardılar.
- Japan West takımını izlemek çok keyifliydi. Disiplinli karakterleri ve takım çalışmasıyla birinciliği hak ettiler.
Yaani’ler
- Etkinlik süresince takımların sıralama listesi paylaşılmadı. Kim hangi görevden kaç puan aldı, kaçıncı sırada göremedi. Son gün sonuçlar ilan edildiğinde sıralamayı öğrendik. Görev bazındaki puanlama ise etkinlikten 2 hafta sonra sosyal medyada paylaşıldı.
- Web sayfaları gerçekten çok kötü. Etkinliğin son görevine kadar puanlama sistemini anlamaya çalıştık. 2019’dan sonra Grimpday’e hangi takım katılmış kaç puan almış göremedik. Ana duyuruları Facebook’tan takip ediyoruz. Fakat derli toplu bir kaynak yok.
- Takımların etkinliğe katılımı için seçim kriterleri belli değil. Komiteye göre mümkün olduğu kadar yeni takımlara yer vermek istiyorlar fakat bunu neye göre yapıyorlar tam bir muamma.
- Grimpday’e toplamda 22-24 takım katılıyor. 2023 için 2 takım Skylotech tarafından belirlendi. 3 Fransız, 3 de Belçika takımı var. 6 takım 2022 yılında katılmış. 2022 yılındaki ilk 10 takımdan 3’ü 2023’te yarışabilecek. Başvuru ve kabul listesini web sitesinde görebilirsiniz.
- Yemek organizasyonu son güne kadar problemliydi. Genel programda saatler belirtilmesine rağmen nerede, ne zaman, ne yemek var gibi soruları her öğünde keşfederek cevaplamamız gerekti.
- Fransız ekolünün ve arama-kurtarma uzmanlarının gövde gösterisi. Organizasyon ekibiyle birlikte bir şeyler yapıyormuş gibi değil, onların koyduğu kurallarla ve onların doğrularıyla yarışmak zorundasınız. Kullandıkları teknik dışındaki tekniklere karşı epey muhafazakarlar. Çoğu zaman takındıkları tavır burada misafir olduğumuzu etkinlik boyunca hissettirdi.
Grimpday 2022 Etkinlik programının Türkçe çevirisi |
1. gün sabahı salondaki genel atmosfer Fotoğraf: Oktay Salur |
Kayıt sonrası hediyelerimizi aldık. Verilen plastik markalarla, etkinlik boyunca içecek standından içecek alınabiliyor. Fotoğraf: Oktay Salur |
2022 yılının Grimpday Tişörtü.
|
Skylotech tarafından verilen bazı hediyeler Fotoğraf: Oktay Salur |
Skylotech tarafından 2 adet “SPARK” iniş aleti hediye edildi. Fotoğraf: Keith Ming |
STREP tarafından 1 kenar koruma seti hediye edildi. Fotoğraf: Keith Ming |
Harken tarafından tüm takımlara ikişer adet “Wingman” hediye edildi. Richard Delaney Wingman’in geliştirilme sürecinde Harken’e teknik danışmanlık yapmış. Fotoğraf: Keith Ming |
Never Let Go(NLG) tarafından harika telefon tutucular hediye edildi. Fotoğraf: Oktay Salur |
Courrant tarafından anahtarlık ve şapka hediyeleri. Fotoğraf: Oktay Salur |
Ekip CMC standında Tournay Xavier’le birlikte. Fotoğraf: Oktay Salur |
Takım fotoğrafı da tamam😊 Soldan Sağa: Oktay Salur, Keith Ming, Benny Lam, Engin Külahoğlu, Roy Chan, Derek Ar, Alex Li, Jason Ho Fotoğraf: Kobe Burdack |
Sponsorların malzeme tanıtım alanlarından fotoğraflar
STREP’in 6 katmanlı kenar koruma sistemi. Kenar korumaları yarışma boyunca tüm takımlar tarafından kullanıldı. Fotoğraf: Oktay Salur |
Skylotech ekibi “ActSafe” tanıtımında. Grimpday’de kurallar gereği, kurtarma görevleri içinde motorlu, elektrikli vinçlere izin verilmiyor. Fotoğraf: Oktay Salur |
Migale’nin ayrılabilir ankraj noktası çözümü Fotoğraf: Oktay Salur |
Migale’nin katlanabilir kenar ankrajı çözümü. Fotoğraf: Oktay Salur |
Migale’den taktik kullanım tasarlanmış çok hafif bir iniş aleti. Fotoğraf: Oktay Salur |
Harken markasına ait Wingman’ın tanıtımından bir görsel. Tüm takımlar verilen görevlerde Wingmanleri kullandılar. Fotoğraf: Oktay Salur |
WRS’nin kurtarma botu tanıtımı. Tüm takımlar 2. Gün bu kurtarma botunu kullandı. Fotoğraf: Oktay Salur |
Ferno’nun 2 parçalı titanyum serisi tekerlekli sepet sedyesi. Hong Kong takımı ve Yes Ma’am Rescue takımı bu sedyeyi kullandı. Fotoğraf: Oktay Salur |
Ferno’nun; dar alanlarda kazazedenin pozisyonunu korumak için karbon fiberden ürettiği sırt desteği. Bu ürün, takımlar tarafından araç içi kurtarma görevinde kullanıldı Fotoğraf: Oktay Salur |
İlk gün öğleden sonra Richard Delaney tarafından bir sunum yapıldı. Fotoğraf: Oktay Salur |
1. günün akşamı, ertesi gün verilecek görevlerle ilgili Takım Liderleri ve Dış Denetçiler için sadece onların katıldığı bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bu toplantıda puanlama sistemi, görevlerin nerede olduğu, takım liderleri ve dış denetçilerin uyması gereken kurallar hakkında bilgiler verildi.
Grimpday 2022 Takım Listesi |
Grimpday 2022 Görev Konumları |
Grimpday 2022 Puanlama Kartı |
Grimpday 2022 Genel Kurallar
- Her görev için maksimum süre 1 saat. Bu süreyi geçen takımlar o görevden puan alamıyor.
- Kazazedeye erişim için organizasyon ekibi tarafından takım başına 1 çift ip seti hazırlanmış. Bu ipler yalnızca kazazedeye ilk erişim için kullanılabilir. Kurtarma için ekipler kendi iplerini yukarı taşımak zorunda. Gerçek bir kurtarma organizasyonda böyle bir imkanın olmadığının farkındayım fakat bu kadar büyük bir organizasyon için zaman kısıtlaması nedeniyle alınmış bir karar sanırım.
- Takıma görev verildikten sonra ekip liderinin kurtarmayı planlaması için 5 dakikası var. 5 dakika sonra kurtarmanın başlaması gerekiyor.
- Kurtarmanın bitmiş sayılması için kurtarmada kullanılan tüm malzemelerin alandan tamamen temizlenmesi gerekiyor.
- Güvenlikle ilgili bir ihlal olduğunda kurtarmanın başlangıç ve bitiş noktasındaki gözlemciler görevi durdurabilir.
1. Gün
05:00’de takım ayakta. 05:30’da kaldığımız Airbnb evine yarım saat uzaklıktaki Hotel Ibis Namur’a geçiyoruz. 06:00’da kahvaltı başlıyor. 07:30’da Walibi Macera Parkına varıyoruz. Herkes heyecanlı. Hazırlıklar başlıyor.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
1. Görev: Vampir
Walibi Macera Parkı – Hızlı Tren “Vampir”Kaynak: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Walibi_Belgium_-_Vampire_%2822%29.JPG |
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Walibi Macera Parkı
Görev Tanımı: İlk görev hızlı tren içinde mahsur kalan kazazedelerin kurtarılmasını içeriyordu. Kazazedelerin emniyet kemerleri önceden giydirilmişti. Bunun için takımlar tarafından kurtarma üçgeni olarak bilinen malzemeler de kullanılabilir fakat organizasyon komitesi güvenlikle ilgili işi, takımların tecrübesine bırakmak istemiyor ki bu anlaşılabilir bir tutum.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: Hızlı trenin mahsur kaldığı pozisyonun yüksekliği yerden yaklaşık olarak 30 m
Sınırlılıklar: Kazazedenin kaldığı pozisyonun izdüşümünde bir engel olduğu varsayılıyordu. Bu nedenle kazazedenin iniş doğrultusunun yaklaşık 10 m uzağındaki ikinci bir noktadan yönlendirme yapılarak yere indirilmesi gerekiyordu.
Erişim: Erişim için 2 çift ip seti hazırdı. Kurtarma için her takımının kendi ip setini yukarı götürmesi gerekiyordu.
Gözlem: Ekip liderinin kurtarmayı organize etmesi için 5 dakikası var. Ekip lideri bu 5 dakikada kurtarmanın nasıl yapılacağını takım arkadaşlarına açıklıyor ve hızlıca görev dağılımını yapıyordu.
İp tırmanışlarında takımların %80’i ayak tırmandırıcısıyla kombine ettikleri “ip yürüyüşü tekniğini” kullandı. Özellikle Japon takımı bu teknikte çok iyiydi. İp üstünde koşuyorlardı desem abartmış olmam sanırım.
Hong Kong takımı akıllılık edip yanına çok ince bir kılavuz ip aldı. Bu yöntemle tırmanıcının yukarı götüreceği ipleri taşımasına gerek kalmadı. Kurtarmacı yukarı çıktıktan sonra kılavuz iple, götüreceği iplerin uç kısımlarını aşağıdan yanına çekti.
Kurtarmacılardan, yukarı çıktıklarında ilk olarak kazazedelerle sağlıklı bir iletişim kurması ve gerekiyorsa ilkyardım yapması bekleniyordu. Bu değerlendirme için her istasyonda 2. bir değerlendirici vardı.
Öncelikle kazazedenin emniyeti için kısa bir yaşam hattı çekildi. Kazazedenin bağlı olduğu makinenin emniyet sistemi açılmadan önce kazazede 2 noktadan bu hatta bağlandı.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Daha sonra kurtarma için kurtarmacının yanında getirdiği çift ip sistemi kuruldu.
Bir kurtarmacı bu işlerle uğraşırken 2. kurtarmacı da 2. kazazedeyi indirmek için yukarı tırmandı.
Kurtarmacı kazazedeye çift noktadan bağlantı yaptıktan sonra üzerine aldı ve 15 m indi.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Buradan sonra 3. kurtarmacı, 1. kurtarmacının yukarı çıkarken bıraktığı ip sonlarını kullanarak kazazede ve kurtarmacıyı, kurduğu 3’e 1 sistemle kendisine doğru çekti. Uygun açıya ulaşıldığında ipten ipe geçiş yaptılar ve kazazedeyle birlikte aşağı indiler.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
1.kurtarmacı da aynı işlemleri tekrar ettikten sonra, 4. kurtarmacı ipleri toplamak için yukarı tırmandı ve tüm malzemeleri alıp, daha önce kurtarmacılar için bırakılan ipleri kullanarak aşağı indi.
Tüm malzemeler ve kazazede güvenli bir yere alındıktan sonra, organizasyon görevlisi tuttuğu kronometreyi durdurdu.
Performansın ön planda olduğu bu görevde, yukarı en hızlı tırmanan takımlar avantaj kazandı.
Organizasyon görevlisi, kurtarmayla ilgili görüşlerini ekip lideriyle paylaştı. Son olarak yapılan kurtarma hakkında Dış Denetçiyle ekip lideri arasında kısa bir değerlendirme yapıldı.
Yorgun ve mutlu yüzler. Ekip dışındaki mavi kasklı kişi Nigel Craig(Rope Rescue Sweden Gözlemcisi ve IRATA Değerlendiricisi) Sağ alttaki kişi ise organizasyon boyunca harika fotoğraflar çeken Roger Law Instagram adresi https://www.instagram.com/blueringstudiohk/ Fotoğraf: Kontrolör |
Vampir görevi takım sıralaması |
2. Görev: Kurt Adam
Walibi Macera Parkı – “Kurt Adam” Hızlı Treni Kaynak:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weerwolf-Loup_Garou_%28Walibi_Belgium%29_%283%29.jpg |
Çizim: Oktay Salur |
Görev Tanımı: Kırıklı yaralanması olan kazazedeye bulunduğu noktada ilkyardım yapılmalı, sedyeyle paketlenerek 20 mt yukarı kaldırılmalı ve güvenli alana indirilmeli.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: Kazazedenin mahsur kaldığı yerin yüksekliği yerden yaklaşık olarak 20 m
Sınırlılıklar: Kazazedenin mahsur kaldığı yerle indirileceği yer arasında bir engel olduğu varsayılıyor. Bu nedenle kazazedenin önce kaldığı yerden 20 m yukarı çekilmesi ve yukarıda gösterilen başlangıç pozisyonuna indirilmesi gerekiyor. Sedye kullanımı zorunlu.
Erişim: Her takım için yukarıdan aşağı bir çift ip sistemi hazırdı.
Gözlem: Takımlarda genellikle 2 kurtarmacı peş peşe tırmandı. Tırmanırken yanlarında kuracakları sistemlerin iplerini de götürdüler. Yukarıya ilk ulaşan tırmanıcı iniş ve kaldırma sistemini organize ederken, aşağıdan gelen tırmanıcı da açılı ip sistemini kurdu. 2. kurtarmacı yukarı ulaştığında ilk kurtarmacı kazazedenin yanına inmişti ve ilkyardım yapıyordu. Tüm kaldırma ve çekme işlemleri kurtarmacıların yukarı koydukları yönlendirme makaraları sayesinde yerdeki ekip tarafından yapıldı. Tüm takımlar genellikle 3’e 1 çekme sistemleriyle çalıştı. Takımlar tarafından çekme sistemlerinin %99’unda Clutch + Rescuecender ikilisi kullanıldı. Hong Kong takımı yarışırken başlayan sağanak yağış kurtarmayı gerçekten ekstrem hale getirdi. Yaralının aşağı indirilmesi sırasında açılı gergin hat kullanmak yerine skateblock tekniğini tercih etmeleri, bu teknikte ipte oluşan sehimden dolayı sedyenin konstrüksüyona takılmasına neden oldu ve kurtarmayı daha karmaşık hale getirdi. Fakat çözüm üretme kapasiteleri, takım oyunu ve mücadeleci karakterleriyle bu görevin de altından kalkmayı başardılar.
Diğer takımlar ise sırayla, kurtarmacı ve sedyeyi, yukarıdaki kurtarmacının kurduğu yönlendirme makaraları sayesinde yerden yukarı çekti. Yukarıdaki kurtarmacı çift grillonla sistemi askıya aldı. Çekme sistemini boşaltıp, ipin ortasından ipleri yukarı sabitledi. Yerdeki adamlar ipleri gerdi. İpin kalan kısmıyla kazazede ve kurtarmacıyı aşağı indirdi. Son kurtarmacı ipleri toplayıp aşağı indi.
Fotoğraflarla “Kurt Adam” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Kurt Adam” Görevi Sıralama Listesi |
3. Görev: Dalton Terörü
Walibi Macera Parkı “Dalton Terörü” Oyuncağı Fotoğraf: Oktay Salur |
Çizim: Oktay Salur |
Görev Tanımı: Dalton Terörü oyuncağında mahsur kalan kazazedelerin güvenli alana tahliyesi.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 2
Yükseklik: 77 m
Sınırlılıklar: Kazazedelerin emniyet kemerleri önceden giydirilmişti. Oyuncağın emniyet kilidini açmadan önce kazazedenin emniyete alınması gerekiyordu. Kurtarma için kulenin en tepe noktasındaki(77 m) ankraj noktaları takımların kendi ipleriyle kurulmalıydı.
Erişim: Her takım için 1 çift ip seti hazırdı.
Gözlem: Takımlar organizasyon ekibi tarafından bırakılan ip setini kullanarak yukarı ulaştılar. Bazı takımlarda(Yes Ma’am) 2 kişi aynı anda 1 çift ip setinde tırmandı. Bazı takımlar ise 2 kişi için düşüş durdurucu hatlarını ortak kullanarak 3 ip kullandılar. Yes Ma’am ekibinden Saskia’yla yaptığımız görüşmede bu durumu ona da sordum. Verdiği cevap şöyle oldu. “Grimpday yarışması Fransız ekolüne göre düzenleniyor. Bu ekolden gelen kurtarmacıların çoğu ise mağaracılık geçmişine sahip. Bu nedenle tek ip ya da tek nokta onlar için kabul edilebilir bir durum. Grimpday grimpdaydir.”
Yarışma boyunca takımların çoğu çift ip sistemi kullandı ve en az 2 noktada bağlı kalarak yarıştılar. Fakat çok sayıda tek ip, tek nokta kullanımına da şahit olduk. Grimpday’de neyin standart(güvenli?) neyin standart dışı(riskli?) olduğu gerçekten çok kafa karıştırıcı. Risk boyutu ayrı bir tartışma konusu olmakla beraber, tek ip, tek nokta kullanan takımların hız, hafiflik, daha az enerji kullanımı gibi konularda diğer takımlara karşı avantaj sağlaması da söz konusu. Bu yöntemle hızlı olmaya çalışmak riski arttıracağı için takımların güvenliğini de tehlikeye atıyor bana göre. Gerçek bir kurtarma söz konusu olduğunda o an ki riski yönetebiliyorsanız her şeyi yapabilir ve deneyebilirsiniz. Fakat en üst düzeyde donanıma sahip ekiplerin neye göre ve nasıl yarışması gerektiğinin kuralları net bir şekilde ortaya koyulmalı bence.
Bu konuda çok fazla eleştiri alan Grimpday organizasyonu, organizasyona bir standart getirebilme amacıyla 2023 yılında Elevated Safety’le aralarında bir protokol yaptı. Grimpday Namur ayağındaki organizasyonda görevli olan tüm kontrolörler Elevated Safety tarafından SPRAT eğitimine tabi tutuldu ve sertifikalandırıldı.
Verilen eğitimle ilgili bağlantı adresi aşağıda.
https://www.youtube.com/watch?v=LYS0Hx4gXVk
Dalton görevine dönersek, Hong Kong takımından 1. kurtarmacı yanında götürdüğü ip setiyle doğrudan tepe noktasına tırmandı ve kurtarma bitene kadar orada bekledi. 2. kurtarmacı kazazedenin mahsur kaldığı noktaya(50 m) kadar tırmandı ve iniş için hazırlık yaptı. 1. kurtarmacı ip setini yukarı astıktan sonra. 3. kurtarmacı yukarı tırmanışa başladı. 2. kurtarmacı kendi taşıdıkları ip setini kullanarak ilk kazazedeyi aşağı indirdi. 3. kurtarmacı da diğer kazazedeyi alarak aşağı indi. Kazazedeler kurtarıldıktan sonra yukarıda bekleyen 1. kurtarmacı tepe noktasına astığı ipleri yanına alarak daha önceden organizasyon ekibi tarafından bırakılan ipleri kullanıp aşağı indi.
Performansın öncelikli olduğu bu görevde, aynı anda tırmanan ekipler ve ip yürüyüşü tekniğini kullanan ekipler avantaj sağladılar.
Fotoğraflarla “Dalton Terörü” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Dalton Terörü” Görevi Sıralama Listesi |
4. Görev: Ruh
Çizim: Oktay Salur |
Görev Tanımı: Kazazedeye bulunduğu yerde ilkyardım yapılması ve tahliye edilmesi.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 5 m
Sınırlılıklar: Kazazedenin bulunduğu yerle tahliye edileceği alan arasında elektrik tehlikesi olduğu varsayılıyordu. Sedye kullanımı zorunlu.
Erişim: Çelik konstrüksiyona ulaşan ipler organizasyon ekibi tarafından bırakılmıştı.
Gözlem: Daha önce bırakılan ip setiyle 5 metre yukarı tırmanış, elektrik engeline dokunmadan kurulacak ip hatlarıyla beraber 5 metre yatay yapay tırmanış ve yatay gergin hattın kurulması. İlk kurtarmacı kazazedenin yanına iniyor. 2. Kurtarmacı gergin hattı kullanarak karşıya geçiyor. 3. kurtarmacı çekme hattını organize ediyor. Kalan 2 kişi yer seviyesinden çekme yapıyor.
Dar alanda çalışma ve taktiğin ön planda olduğu bu görevde ipi göğüsleyen Japan West takımı oldu. Yaralıyı tahliye etmek için çapraz çekme ve yatay gergin hatta taşıma yöntemleri kullanıldı.
Yerdeki ekip 3’e 1’le karşıdaki kazazede ve kurtarmacıyı her iki tarafta konstrüksiyona bağlı yönlendirme makaraları sayesinde yukarı çekti. Yukarıda bekleyen kurtarmacı onları grillonlarla askıya aldı. Gergin hattı germeden önce sisteme 2 makara takıp sedye sistemine bağladı. Hat gerildi ve gergin hatta geçtiler. Grillonlar boşaltıldı ve ipin geri kalanı kontrol ipleri olarak sedyeye bağlandı. Karşıdaki ekip sistemi gergin hat üzerinden çekti. Hattın diğer tarafındaki 3. Kurtarmacı grillonlarla sisteme bağlandı. Gergin hat boşaltıldı ve sistem yükü grillonlara aktarıldı. Gergin hat bağlantısı çözüldü, aşağıdaki ekip tarafından gönderilen ip seti yukarıdaki bir yönlendirme makarasından geçirilerek sisteme bağlandı.
Grillonlar boşaltıldı ve sistemin ağırlığı aşağıdan gönderilen ip setine aktarıldı. Sistemdekiler aşağı indirildi. Karşıdaki kurtarmacı tüm malzemeleri toplayıp yatay yapay tırmanış yaparak başladığı noktaya geri döndü. Ve son 😊
Çapraz çekme yöntemi geniş alanlarda daha kullanışlı bir yöntem. Bu nedenle yatay gergin hatta taşıma yöntemi, aşağıdaki elektrik hattından kaçınma ve kısa mesafede 1’e 1 çekme avantajlarından dolayı bu tekniği kullanan takımlara avantaj sağladı.
Go Ropes takımını bu görevde izleme şansım oldu. Hattı gerer germez 2. Kurtarmacı 2 ekspres setle hatta bağlanıp 5 saniyede karşı tarafa geçti. Yanında bir de ip seti götürdü. Diğer kurtarmacıların çoğu karşıya geçerken SPRAT-IRATA’daki temel teknikleri kullandığı için çok zaman kaybetti. İple erişimden gelen ekip üyelerinin tecrübesi ve ipteki pratiği yarışma boyunca kendini gösterdi.
Yarışmadaki takımların çoğu itfaiye kökenli ve bu manevraları eğitimden eğitime tekrarlıyorlar. Bu nedenle özellikle performans ve taktik beceri gerektiren manevralarda iple erişim kökenli kurtarmacılara göre yavaş kaldılar. Diğer taraftan kompleks kurtarma manevralarında, ilkyardım ve yaralı tahliye(yaralının sedyede paketlenmesi, sedyenin yatay-dikey pozisyona alınması vb.) konusunda itfaiye kökenli kurtarmacılar daha iyi performans gösterdiler.
Fotoğraflarla “Ruh” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Ruh Görevi Takım Sıralaması
|
1. Gün Genel Sıralama Sonuçları |
İlk Günden Kareler
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
2. Gün
Sabah 04:30’da takım ayakta. 05:00’te bulunduğumuz evden Hotel Ibis’e geçiyoruz. Kahvaltı saat 05:30’da Hotel Ibis’te. Kahvaltı sonrası Namur’a 1 saat uzaklıkta Brüksel’deki Belçika Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi’ne hareket ediyoruz.
Brüksel merkezde muhteşem bir yapı karşılıyor bizi. Hangi takımın hangi görevlerde yarışacağı açıklandıktan sonra şakır şukur yürüyerek dar koridorlar ve merdivenlerden geçtik. Bir savaş tarihi müzesindeydik. İnanılmaz bir atmosfer. Uçakların sergilendiği devasa hangara girdiğimizde göreve mi odaklanalım etrafımıza mı bakalım şaşırmıştık.
Konum: Belçika Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Görev 5: Gökkuşağı
Gökkuşağı görevi genel görüntü Fotoğraf: Oktay Salur |
Görev Tanımı: Kubbe şeklindeki çatı boyunca, birbiri ardına döşenen ve tamamı birbirine bağlı ip setlerini kullanarak karşıya geçiş. Kesilmiş itfaiye hortumlarından yapılmış 2-6 kg arasındaki ağırlıklar var. Bu yüklerle karşıya geçen adaylar fazladan puan alabiliyor.
Kurtarılacak kazazede sayısı: –
Yükseklik: 40 m.
Sınırlılıklar: Takımın 4 üyesinin de verilen süre içerisinde karşıya geçmesi gerekiyor. Takım üyelerinden biri karşıya geçemezse veya organizasyon ekibi tarafından kurtarılırsa takım puan alamıyor.
Erişim: Organizasyon ekibi tarafından daha önce döşenen 7 ip seti kullanıldı.
Gözlem: Döşenen ip setlerindeki sehimler, klasik ipten ipe geçiş tekniğini[iniş aleti(çıkış aleti)+düşüş durdurucu] uygulamak için ideal açıları vermiyordu. Bu nedenle özellikle çatı noktasındaki düşük açılarla döşenmiş ip setlerinde yaratıcı düşünmek gerekiyordu. Bazı takımlar sadece 2 ayarlı lanyard+ID(tek) ikilisiyle geçiş yaparken, bazıları klasik yöntemi(çift asap+ID+çıkış aleti seti) denemeye çalıştı. Hong Kong takımının bazı üyeleri, Taz Low2-3 kullanarak avantaj sağlamaya çalıştı.
Bu görevde toplam 5 takım görevi tamamlayamadı. Tüm görevler içindeki en yüksek performans gerektiren Gökkuşağında, ipi göğüsleyenler antrenmanda ter dökenler oldu. Ne yazık ki Hong Kong takımından Alex bir noktada takıldı ve organizasyon görevlileri tarafından Actsafe kullanılarak kurtarıldı. Bu nedenle bu görevden puan alamadılar.
Mağaracılıktan gelen klasik tırmanış tekniğini(Kurbağa – Otur/Kalk – croll/el yükseltici – Fransız) kullanan takımlar bu görevde çok yavaş kaldı. İp yürüyüşü tekniği olarak bilinen, croll(camp turbo chest ya da taz Low2-3)+ayak+diz yükseltici(el yükseltici) üçlüsünü kullanan takımlar çok hızlıydı. Bu konuyu Hong Kong takımının o andaki Fransız kontrolörüyle de tartıştık fakat kendisi ısrarla Fransız tekniğinin avantajlarından bahsetti.
Özellikle Taz3’ü croll pozisyonunda kullandığınızda(ki aynı zamanda düşüş durdurucu olarak da kullanılabilir) hem tırmanış hem de gerektiğinde iniş için kullanılabilmesi bu tür yarışmalar için iyi bir taktik. Böylece değiş-tokuşa(changeover) gerek kalmıyor. Basitçe söylemek gerekirse ID’yi hem tırmanış hem de iniş için aynı verimde kullanabildiğinizi düşünün. Geleneksel yöntemler yavaş yavaş rafa kalkıyor.
İlgilisi için Alex’in “İp Yürüyüşü” başlığıyla Rope Access Channel Youtube kanalı için, bu tekniği en iyi uygulayanlardan biri olan Yes Ma’am ekibinden Saskia’yla beraber Resq Hollanda’nın eğitim tesisinde çektiği detaylı videonun bağlantı adresini aşağıya bırakıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=U6DIM0riq8s
Fotoğraflarla “Gökkuşağı” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio | |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Japon takım lideri sprintte 😊
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Gökkuşağı” Görevi Sıralama Listesi |
Görev 6: Tıbbi Tahliye
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Belçika Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi çatısı
Görev Tanımı: Boğulma tehlikesi geçiren kazazedeye ulaşılarak, yerinde ilkyardım sonrası bulunduğu noktadan tahliye edilmesi.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 12 m
Sınırlılıklar: Kazazedeye ulaşıldıktan sonra kazazedenin solunumu duracak. Kurtarmacı tarafından CPR yapılması gerekiyor. Ardından tıbbi müdahale için acil tıp teknisyeninin, malzemeleriyle beraber kazazedenin yanına indirilmesi gerekli. 10 dk. tıbbi müdahaleden sonra yaralı, tıp teknisyeni ve kurtarmacı yukarı çıkarılacak. Sedye kullanımı zorunlu.
Erişim: Terasın taş korkulukları ankraj noktası olarak kullanılacak. Terastaki kenarı aştıktan 12 m sonra düz bir zeminde kazazedeye ulaşılabiliyor.
Gözlem: Bu görevdeki esas zorluk yaralı yönetimi ve ilkyardım uygulaması. Sonrasında ise etkili bir çekme sistemi kurmak gerekiyor. Takımlar 3’e 1, 4’e 1 ve 5’e 1 mekanik avantaj sistemleri kullandı. Bazı takımlar ise Wingman’i çekme sistemine entegre ederek avantaj sağlamaya çalıştı. Bir diğer problem ise çekme sisteminin, iplerin neredeyse 90 derece açı yaptığı keskin kenarda sağlıklı çalışmasını sağlamaktı. Tripod kullanılmasına izin verilmediği için sedyedeki kazazedeyle beraber kenar aşmak takımlar için her seferinde ayrı bir zorluk ve mücadele gerektirdi.
Standart ip korumalarına göre ipte çok daha az sürtünme yapan tekerlekli kenar koruyucu kullanan ekipler burada avantaj sağladı.
Richard Delaney’in DMM için geliştirdiği rulmanlı kenar koruması(DMM Patroller) Yes Ma’am ekibi tarafından kullanıldı. İple erişim işlerinde pek kullanmasak da kenar aşılan tüm kurtarmalarda tekerlekli kenar korumalar, farklı hızlarda ve zıt yönlerde hareket eden iplerin yönetiminde iyi iş çıkarıyor.
Bu senaryodaki işleyiş şu şekildeydi. Kurtarma başlar başlamaz 1. kurtarmacı yukarıdan aşağı bağırarak kazazedeyle sözel iletişim kurmaya çalıştı. Hazırlanan ip setiyle kazazedenin yanına indi ve hemen ilkyardıma başladı. 2. kurtarmacı, takım dışındaki Acil tıp teknisyenine emniyet kemeri giydirip 2. bir ip setiyle onu aşağı indirdi. Daha sonra teknisyenin tıbbi ekipmanları ve sedyeyle beraber o da aşağı indi. 3. kurtarmacı kenar korumalarıyla ilgilendi. 4. ve 5. kurtarmacılar çekme sistemini kurdu. İlk yardım bitince aşağı inen 2. Kurtarmacı teknisyenin tıbbi malzemeleriyle yukarı çıktı. 3’e 1 sistem kuruldu ve acil tıp teknisyeni yukarı çekildi. Daha sonra yine 3’e 1 sistemle kazazede ve kurtarmacı yukarı çekildi. Sedyeyle beraber kenar aşımı yaparken, sedyenin her 2 ucuna da bağlanan uzun perlonlar, sedyenin kenardan aşırtılması sırasında iyi iş gördü.
Fotoğraflarla “Tıbbi Müdahale” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Tıbbi Tahliye” Görevi Sıralama Listesi
|
Görev 7: İp Teknisyeni
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Belçika Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi çatısı
Görev Tanımı: İpte askıda kalan yaralı bir ip teknisyeninin bulunduğu noktadan yere indirilerek ilkyardım yapılması gerekiyor. Sonrasın sedyeyle paketlenerek çatıdaki güvenli alana çekilmesi gerekiyor.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 12 m
Sınırlılıklar: Kazazedenin ipleri erişim ya da kurtarma için kullanılamaz. Kazazedenin elinde 4 yumurta var. Görev boyunca kazazede bu yumurtaları elinde tutmalı ve kırmadan yukarı çıkarmalı. Sedye kullanımı zorunlu.
Erişim: Müze çatısı üzerinden. Çatıdaki çelik konstrüksiyon ankraj noktası olarak kullanıldı.
Gözlem: Bu görevde de tıbbi müdahale görevindeki gibi tıbbi yardım, kenar aşımı, çekme sistemi kurma gibi benzer problemler çözüldü. Kurtarmadaki sıralama bile neredeyse aynıydı. Yumurtalar biraz heyecan kattı.
Kazazedeyle sözel iletişim kuruldu. 1. kurtarmacı kendi ipleriyle kazazedenin yanına indi, onu üzerine alıp aşağı indirdi. İlk yardım yapıldı. Yukarıdaki ekip sedye gönderdi. Kazazede paketlenip yukarı çekilerek kenar aşırtıldı.
Fotoğraflarla “İp Teknisyeni” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“İp Teknisyeni” Görevi Sıralama Listesi |
Görev 8: Kapalı Alan
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Belçika Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi Terası
Görev Tanımı: Kapalı bir alanda mahsur kalmış bir kazazedeye ilk yardım yapılması ve sedyeyle paketlenerek yukarı çekilmesi gerekiyor.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 12 m
Sınırlılıklar: Kazazedenin kapalı bir alanda olduğu varsayılıyor. Sedye kullanımı zorunlu. Kazazede yukarı çekilirken kapalı alan çıkışı olarak bırakılan plastik borunun içinden geçirilmesi gerekiyor. Bu nedenle kazazede yukarı çekilirken sedye yatay pozisyonda olmalı, borunun içinden geçerken sedye dikey pozisyona alınmalı ve boru çıkışında tekrar yatay pozisyona getirilerek yukarı alınmalı. Tüm kurtarmanın sedye dikey pozisyonda yapılmasına izin verilmiyor. Ayrıca ankraj noktası olarak sadece terastaki 2 dikey sütunun kullanılmasına izin var.
Erişim: Müze terası üzerinden.
Gözlem: Bazı takımların kullandığı sedyelerin genişliği organizasyon ekibi tarafından bırakılan borulardan geniş olduğu için bu takımlar tahliye işlemini borunun dışından yaptılar.
Bu senaryoda, klasik kenar aşma ve çekme-indirme tekniklerine ek olarak sedyeyle dikey ve yatay pozisyona geçme ve gergin bir hat üzerinde ankraj noktası konumlandırma gibi teknikler de kullanıldı. Ankraj noktasını kenara yakın kuran takımlar sedyeyi yukarı alırken oldukça zorlandılar. Kenardan uzakta ve daha yüksekte konumlandırılan ankraj noktaları ise hem sistemi yönetirken hem de teknik olarak kullanan takımlara avantaj sağladı. Hemen hemen tüm takımlar sedyeyi konumlandırmak için Harken Wingman ya da Rock Exotica – CMC Aztek kullandılar
Fotoğraflarla “Kapalı Alan” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Sütunlar arasında ankraj noktası oluştururken takımlar oldukça yaratıcıydı.
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Kapalı Alan” Görevi Sıralama Listesi
|
2. Gün Genel Sıralama Sonuçları
Bugünün sürprizi görev bazında hiç birinci olamamasına rağmen istikrarlı bir performans gösteren Intervention Rescue takımı oldu. Bu performanslarıyla günlük genel sıralamada 1. günkü 7.’likten sonra 2. günün 1.’si oldular.
Go Ropes ise ilk gün genel sıralamadaki 1.’likten sonra 2. gün de genel sıralamada 3. olarak 3. güne çok avantajlı girdi.
Japan West takımı genel sıralamada dünkü 2.’liklerinden sonra bugün de 2. olarak, ilk 3’teki yerini sağlamlaştırdı.
İlk günün 3. ve 4. sırasını alan Fire Bridge Cz ve Rope Rescue Sweden takımları, ilk günkü performanslarını gösteremeyerek 2. gün sırayla 16. ve 9. oldular
Yes Ma’am takımı genel sıralamada ilk günkü 5.’liklerini bir basamak yükselterek, 2. gün 4. sıraya yükseldi.
1. ve 2. gün yarışan takımların aldıkları toplam puana göre yapılmış sıralama listesi
Tabloda görüldüğü üzere Go Ropes ve Japan West takımı sıkı bir rekabet içinde. Her 2 takımı da izleme şansım oldu. Japan West takımı hız ve disipliniyle, Go Ropes ise teknik kurtarmalardaki pratik çözümleriyle öne çıkıyor.
Hemen arkalarından gelen Intervention Rescue ve Yes Ma’am takımı ise elinden geleni ortaya koyuyor.
Bu sonuçlarla 3. günkü yarışların hangi takımlar arasında geçeceği kabaca belli oldu.
2. Günden Kareler
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Gün sonunda ekibin tatlı yorgunluğu |
3. Gün
Akşam yemeği ve teknik toplantı akşam 22:00’ye kadar sürüyor. Sonrasında muhabbet vs. derken vakit gece yarısını buluyor. Sabah 05:30’da tüm takım ayakta. Kahvaltı saat 06:30’da Namur’daki Hotel Ibis’te. Herkes yorgun ve takımlar bugün diğer 2 günün aksine 3 farklı konumda yarışacaklar.
Görev 9: Dalgıç
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Sagrex Beez Taş Ocağı
Görev Tanımı: Sudaki kazazedenin bulunduğu yerden sedyeyle alınarak başlangıç noktasına çıkarılması.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 35 m
Sınırlılıklar: Erişim yukarıdan aşağı doğru olmalı. İp sürtünmesini azaltmak için tripod kullanılmalı. Sedye kullanılmalı.
Erişim: Tripodlar organizasyon ekibi tarafından önceden hazırlanmıştı. Ankraj noktaları olarak hem yukarıya hem de aşağıya birkaç tonluk kayalar bırakılmıştı. Açılı gergin hat kurulumunda kullanılacak iplerin karşıya ulaştırılması organizasyon ekibi tarafından zaman kazanmak için dronla yapıldı. Aksi takdirde ipleri karşıya geçirmek için arbalet kullanmak ya da karşıya yüzerek-botla geçmek gerekirdi.
Gözlem: İple teknik kurtarmanın klasiklerinden açılı gergin hat sisteminin tüm takımlar tarafından en yeni ve cep yakan malzemelerle, farklı versiyonlarının uygulandığı çok keyifli bir kurtarma göreviydi. Sadece bu görevde takım başına düşen ekipmanların mali değeri 20.000 euronun üzerindeydi. Arizona Vortex’ler, Clutch’lar, Wingmanler, Petzl Reeve’ler, Rock Exotica makaralar havada uçuştu 😊
Fotoğraflarla “Dalgıç” Görevi
Fotoğraf: Oktay Salur |
Takımlar çekme sistemlerini kurarken, organizasyon ekibi tarafından drone’la ince bir ip karşı tarafa geçirildi.
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Bu sırada kurtarma ekiplerinden 1 kişi yanına 1 yük dağıtıcı plaka ve birkaç karabina alıp aşağıdaki ankraj noktasına gitti. Yukarıdaki ekip ince ipin ucuna 1 ip bağladı ve aşağıdaki kurtarmacı ipi aşağı çekti. Artık 1 ip aşağıdaydı. Bu ip aşağıya sabitlendi ve yukarıdaki ekip tarafından gerildi. Daha sonra 2 ip gerilmiş ipe makarayla asılıp aşağı gönderildi. İplerin daha kolay inmesi için uçlarına ağırlık yapması amacıyla bolca çelik karabina bağlandı.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Hong Kong ekibi tarafından kullanılan ip sisteminde(reeve) aşağıdaki ankraj noktasına kadar 3 ip ulaştırıldı. 2 ip gergin hat için 1 ip ise yukarı-aşağı taşıma sistemi için kullanıldı. Bu 3 ipin aşağıdaki uçları sekizli düğümü+karabinayla aşağıdaki yük dağıtım plakasına(Paw) sabitlendi. Buna ek olarak yükü yukarı çekebilmek için 2 kontrol ipi kullanıldı. Toplamda 5 ip kullanıldı. Taşıma(reeve) ipinde çift asap kullanarak 1 ipten tasarruf ettiler.
Fotoğraf: Oktay Salur |
Kullandıkları sistemin güvenli olduğunu anlatmak için gözlemciyle 5 dk.’lık küçük bir tartışma yaşadılar. Ben olsaydım 6. ipi de kullanırdım ve 2 bağımsız(Reeve için) 3’e 1 sistemiyle kaldırma yapardım. Ayrıca taşıma ipinin başarısızlığı halinde ASAP’ların bu kadar kısa mesafede ipi tutup tutamamasını düşünme stresine girmek istemezdim. Bununla ilgili birçok forumda birçok tartışma dönüyor. Bu konuyla ilgili yapılan birkaç test de var. Birinin bağlantı adresini aşağıya bırakıyorum.
Petzl Reeve’nin alternatif kullanımlarıyla ilgili ise bu bağlantı adresinden bilgi edinebilirsiniz.
Kurdukları sistemle önce kazazede rolündeki dalgıcı suya indirdiler. Daha sonra sistemi yukarı çekip, sedyeyle beraber kurtarmacıyı gönderdiler. En son ikisini birden yukarı çektiler.
Kurallarda bu konuda bir kısıtlama var mıydı şu an net olarak hatırlamıyorum ama Alex Buiter’in videolarında gördüğüm kadarıyla Intervention Rescue ve Resq Netherland takımları kazazede, dalgıç ve sedyeyi aynı anda aşağı gönderip kazazedeyi suya bırakır bırakmaz sedyeye alarak hemen yukarı çekmiş. Bu tabi ki çok büyük bir zaman, enerji ve de puan kazancı demek!
Hong Kong takımının kurduğu sisteme 4 CMC Clutch 1 ID bağlıydı. Tüm sistem yukarıdan yönetildi. Ne yazık ki taktik bir hata yaparak ID’yi taşıma(Reeve) ipinde kullandılar. Bu nedenle kazazede ve kurtarmacıyı su üzerinden gergin hatta çekerken, tek ip ve ID ile çok zorlandılar. ID’yi sistemdeki ölü noktalardan birinde(gergin hatlardan 1 tanesi) kullansaydılar CMC Clutch’ın harika sesi eşliğinde daha kolay bir çekme yapabilirlerdi. Taşıma hattında 2 ip ve 2 ayrı 3’e 1 kullansaydılar tadından yenmezdi.
Fakat Hong Kong takımı o kadar pozitif ve mücadeleci ki yarışma boyunca yaptıkları hiçbir hata morallerini bozamadı. Her görevin altından kalkmayı ve eğlenmeyi bildiler. Türkiye’den bir ekip olarak burada yarışsak nasıl olurdu düşünmeden edemiyorum. Çıkardığım sonuç şu oldu. Birbirimize girmeden yarışmayı tamamlayabilirsek ilk 5 garanti 😊
Hong Kong takımı bu görevde Grimday 2022’deki en iyi performansını sergiledi ve 9. oldular.
Onları izlemek ve mücadelelerini görmek gerçekten ilham vericiydi. Bu takımın bir parçası olmaktan mutluluk ve gurur duydum.
Fotoğraflarla “Dalgıç” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“Dalgıç” Görevi Sıralama Listesi |
Görev 10: MLD
Konum: Komando Eğitim Merkezi
Görev Tanımı: Performansın ön planda olduğu çoklu bir görev.
- Kurtarma botuyla takım olarak köprüye ulaşım.
- İp parkurunu geçme
- Via ferrata tırmanışı
- Orman koşusu
- Çelik halat köprüsünü geçiş
- Çelik merdivende 20 m tırmanış ve ip inişi
- Tünel koşusu ve kazazedeye ulaşım.
- Tekerlekli sedyeyle kazazede tahliyesi.
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: Değişken.
Sınırlılıklar: Tüm parkurlar takım olarak geçilmeli.
Erişim: Değişken
Gözlem: Tüm yarışma boyunca en çok performans gerektiren ve en az puan alınan yarışma buydu. Bu görevde çözülecek bir problem olmamakla beraber üst düzey kondisyon isteyen bir görevdi. Tüm takımlar elinden geleni yaptı.
Birinci olan takım 100 puan üzerinden 20 puan aldı. Bu konuyu Grimpday organizasyon ekibine e-posta göndererek sordum. Çünkü 100 puan üzerinden yapılan bir değerlendirme ilk 5 takımın sıralamasını kolaylıkla değiştirebilirdi. Fakat daha sonra Grimpday organizasyon ekip lideri Maxim’le görüşmemizde puanlama kartında bir hata yapıldığını ve 20 puan üzerinden bir değerlendirme yapıldığını öğrendim.
1- Kurtarma botuyla takım olarak köprüye ulaşım.
Organizasyon ekibinin verdiği can yelekleri ve botla yaklaşık 50 m kürek çekildi. Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
2- İp parkurunu geçme
4 bölümden oluşan ip parkuru adeta bir ön ısınma gibiydi. Parkur bitiren ekip koşarak sonraki istasyona ulaştı.
Fotoğraf: Oktay Salur |
3- Via ferrata tırmanışı
Organizasyon ekibi tarafından bırakılan sabit hatta düşüş durdurucuyla bağlanan kurtarmacılar sırayla parkuru tırmandı. Tırmanış sonrası yokuş yukarı bir orman koşusu onları bekliyordu.
Fotoğraf: Oktay Salur |
4- Orman koşusu
Takım sıkı bir tırmanış ve koşuyla çelik halat köprüsüne ulaştı.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
5- Çelik halat köprüsünü geçiş
Ekip sırayla köprüyü geçerken yorgunlukları belli oluyordu.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
6- Çelik merdivende 15 m tırmanış ve ip inişi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
7- Tünel koşusu ve kazazedeye ulaşım.
Tünele giremediğimiz için fotoğraf çekemedik.
8- Tekerlekli sedyeyle kazazede tahliyesi.
Bazen 1 fotoğraf her şeyi anlatıyor. Canlarım benim 😊
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraflarla “MLD” Görevi
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
“MLD” Görevi Sıralama Listesi |
Görev 11: Tek Ayak. |
Çizim: Oktay Salur |
Konum: Namur Merkez Tren İstasyonu
Görev Tanımı: Köprü altındaki arabada sıkışan bir kazazedeye ilk yardım yapılması sonrası, bulunduğu yerden çıkarılarak yukarı çekilmesi
Kurtarılacak kazazede sayısı: 1
Yükseklik: 5 m
Sınırlılıklar: Boyun, omur yaralanması ihtimaline karşı bel-boyun desteği ve sedye kullanımı zorunlu.
Erişim: Organizasyon ekibi tarafından verilen Tek Ayaklar(gin pole) kullanıldı.
Gözlem:
Açılan ızgara kenarında güvenli çalışma için ızgaranın her 2 tarafına 2 yaşam hattı kuruldu.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
1 kurtarmacı bir ip seti hazırlayarak hemen aşağı indi. Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
- kurtarmacı sedye ve ilk yardım malzemelerini iple indirdikten sonra yardım için aşağı indi. Onlar ilk yardım yapıp yaralıyı paketlerken diğer 3 kurtarmacı tek ayak sistemini ve çekme sistemini kurdu.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Önce 2. kurtarmacı yukarı çıktı ve çekilen sedyeyi yönlendirdi. Daha sonra sedye yukarı çekildi. İlk kurtarmacı da biraz yükseldi ve sedyeyi yönlendirmeye çalıştı.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Sedyenin kenarına bağlı uzun perlonları tutarak sedye kenardan aşırtıldı ve yukarı alındı.
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Tek ayak kurulumunda Wingmanleri kullanmak çok pratikti.
Böylece son görev de tamamlanmış oldu.
Fotoğraflarla “Tek Ayak” Görevi
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Roger Law – Blue Ring Studio |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
“Tek Ayak” Görevi Sıralama Listesi |
3. Gün Genel Sıralama Sonuçları
Intervention Rescue takımı çok iyi bir performansla 3 yarışta da ilk 3’e girerek bugüne damgasını vurdu ve günlük sıralamada 1.’liğe yükseldi. 8 Eylül’de Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle moralleri bozulan İngiliz takımı üyeleri, resmen ruhlarını ortaya koydular ve yarışma boyunca ellerinden gelen her şeyi yaptılar.
Malaga takımı sırasıyla 2., 6. ve 10. olarak günlük sıralamada 2.’liğe yükseldi.
Risc 11e Brussels takımı sırasıyla 5., 7. ve 7. Olarak günlük sıralamada 3.’lüğe yükseldi.
Japan West takımı sırasıyla 7., 9. ve 4.’lükle tüm yarışmadaki en düşük performansını gösterdi ve günlük sıralamada 4. oldu.
Tüm yarışma boyunca ortalama bir performans gösteren Rope Rescue Sweden takımı diğer takımların da puan kaybetmesiyle günün 5.’si oldu.
Yarışmanın favorisi olarak gördüğüm Go Ropes takımı sırasıyla aldığı 19., 12. ve 4.’lükle onlar için kötü diyebileceğim bir performans göstererek, günlük sıralamada 16.’lığa düştü ve resmen 1.’liği hediye ettiler.
İlk 2 gün iyi bir performans gösteren Yes Ma’am takımı da sırasıyla 21., 8. ve 12. olarak günlük genel sıralamada 20. sıraya geriledi ve toplam puanlamada ilk 5’teki yerini koruyamadı. Yes Ma’am ekibinden Saskia’yla yaptığımız konuşmadan öğrendiğim kadarıyla, Dalgıç görevinde taktik bir hata yapmışlar. Aşağıya giden kurtarmacıya da 1 ip vermişler ve ipleri yetersiz kaldığı için süresi içinde görevi tamamlayamamışlar. Bu görevde tüm ipler yukarıdan gönderilmeliydi ki gerektiğinde fazla ip gönderme ya da çekme hızlıca yapılabilsin. Zamanlamadan hiç puan alamadıkları için bu görevde toplamda düşük bir puan almışlar. Bu hatayı yapmasalardı ilk 5’e girebilirlerdi.
Akşam Yemeği ve Ödül Töreni
Tüm takımlar kapanış ve ödül töreni için Namur’daki Hotel Ibis’te toplandı. Belçika ve çevresinden katılan kurtarma ekiplerinin aileleri de geceye katılmıştı. Harika bir atmosfer vardı. 4 gün boyunca birbirleriyle yarışan takımlar bir Grimpday geleneği olan t-shirt ve takım stickerlarını diğer takımlara hediye ediyordu. Hong Kong ekibi de sırf bunun için 1 çuval kadar t-shirt getirmişti. Çok samimi ve sıcak bir ortamdı. Heyecanlı bir bekleyişten sonra 24’ten geriye doğru sıralamalar açıklanmaya başladı. Veeee sahne zamanı 😊
Bu fotoğraf The Rope Access Channel Youtube sayfasından alınmıştır. Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=LDdA5H7E0YQ&t=442s |
Bu yarışmanın 24 birincisi vardı. Biz bunu orada görerek, hissederek yaşadık. Eğer Alex’in videolarında 3. Günün son sahnelerini izlerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. 24’den geriye doğru takım sıralamaları açıklanırken, her bir takım için tüm salon ve organizasyon ekibi inanılmaz bir kutlama yaptı ve her takıma ayrı ayrı ödüller verilerek coşkuyla onore edildi. Gerçekten çok güzeldi.
Vee yarışmanın birincisi Japan West takımı. Disiplin ve teknikleriyle birinciliği sonuna kadar hak ettiler.
Bu fotoğraf Japan West takımının Instagram sayfasından alınmıştır. Kaynak: https://www.instagram.com/p/CiZ43FeB2ZE/ Japan West takımı Instagram sayfası: japanwest9pm |
Intervention Rescue takımı ise farklı ülkelerden yaptığı transferlerle bu yıl kazanmayı çok istemişti. 3. gün yaptıkları atak yeterli olamadı.
Go Ropes takımı rahatlıkla 1. olabilecekleri bir yarışmada 3.’lükle yetinmek zorunda kaldı. Ekip liderleri Lukasz Labedz(aynı zamanda SPRAT değerlendiricisi) ise yarışmanın en iyi ekip lideri seçildi.
Son akşamdan kareler
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Fotoğraf: Oktay Salur |
Genel Değerlendirme
Aşağıdaki tablo günlük bazda takımların aldığı toplam derece baz alınarak yapılmıştır. Bu tablodan çıkardığım bazı sonuçları aşağıda listelemeye çalıştım. En son sütunda toplam puanları görebilirsiniz.
- Intervention Rescue – İngiltere takımı ortalamada aldığı 4,9 sıralama derecesiyle en iyi yarışan takım olarak karşımıza çıkıyor. Teknik ve performans olarak iyiler. Kurt Adam görevindeki 17.’likleri onları 1.’likten etti. Bu görevde onları izleme şansım olmadı. Sanırım teknik bir hata yaptılar ve bu zaman kaybı onları geriye düşürdü.
- Intervention Rescue takımı sadece Dalgıç görevinde 1. olabildi. En iyi bildikleri teknik English Reeve olduğu için sanırım 😊
- Japan West takımı ortalamada 5,2 sıralama derecesiyle 2. sırada(puan olarak 1.). Teknik olarak iyiler fakat Dalton Terörü ve MLD görevleri gibi performansın öne çıktığı görevlerde 11. ve 9. olabilmişler.
- Japan West takımı sadece Ruh görevinde 1.’liği aldı. Dar alanda iyi iş çıkardılar.
- Intervention Rescue ve Japan West takımı kafa kafaya bir yarış çıkardılar. Sonucu sadece birkaç puan belirledi. Bu 2 profesyonel takım dışındaki takımları ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekli.
- Go Ropes – Polonya(hepsi iple erişim teknisyeni) takımı ortalamada 7,0 sıralama derecesiyle 3. sırada. Hem teknik hem de kondisyon olarak zor olan Vampir ve Dalton Terörü görevlerinde 1. oldular. Fakat Tıbbi Tahliye(12.’lik), Dalgıç(19.’luk) ve MLD(12.’lik)’deki performansları onları 1.’likten etti. Özellikle Dalgıç görevinde ilk 5’e girebilselerdi 1. olabilirlerdi ki teknik alt yapıları ve performansları bunu yapmaya yeterliydi.
- Fire Brigade Cz Khk – Çek Cumhuriyeti takımı ortalamada 7,4 sıralama derecesiyle 4. sırada(puan olarak 5.). Kurt Adam görevinde 1. oldular. Dalgıç görevindeki 17.’likleri onları en az 2 sıra geriye attı. Bu görevde kullanılan teknik eksikliği gidermeleri gerekli.
- Rope Rescue Sweden – İsveç takımı ortalamada 8,7 sıralama derecesiyle 5. sırada(puan olarak 4.). Onları birkaç görevde izleme şansı buldum. Performansları rakiplerinin gerisinde fakat istikrarlı bir yarış çıkardılar. Hiçbir görevde 1. olamadılar fakat ilk 5’e girebildiler. Bu arada İlk 9 takımda İsveç takımı hariç her takımın en az bir görevde 1.’liği var.
- Bu yarışma özelinde 11 yarışın tamamında ilk 8’e girenler genel sıralamada ilk 5’e girdi. Her yarışta ilk 5’e giren takım ise 1. oldu diyebiliriz. İstikrar şart.
İlk 5 için yaptığım değerlendirmeler bu şekilde. Gelelim diğer dikkat çekici sonuçlara.
- Hunor takımı Gökkuşağı ve MLD gibi performans gerektiren 2 görevde de 1. olmuş fakat Kurt Adam, Kapalı Alan ve Tek ayak gibi problem çözmeyi de içeren teknik görevlerde 20’lerdeler. Teknik-taktik eksikliklerini giderirlerse daha yukarılara rahatlıkla çıkabilirler.
- Resq – Hollanda takımı Kapalı Alan ve Tek Ayak görevlerinde 1. olmuş fakat genel sıralamada 8. sıradalar. Teknik alt yapıları iyi. Ekip lideri Rado Cerovski’yle konuşmama istinaden, toplama bir ekip olmaları nedeniyle çok antrenman yapamamaları ve performans eksiklikleri nedeniyle daha üst sıralara çıkamamışlar.
- Yes Ma’am – Uluslararası takımı tüm takımlar içindeki en azimli takımdı. Çok iyi yarıştılar. Tüm üyeleri dünyanın çeşitli yerlerinden gelen kadınlardan oluşan bu toplama takım takdiri hak ediyor. “İp yürüyüşü tekniğini” ekip olarak çok iyi bildikleri için Dalton Terörü ve Gökkuşağı gibi ip tırmanışının yoğun olduğu performans görevlerinde 2. ve 3. oldular.
- Höhenrettung Düsseldorf – Almanya takımı Vampir ve Tıbbi Tahliye görevlerinde sırasıyla 2. ve 1. olmalarına rağmen genel sıralamada 13. oldular. Düsseldorf’ta itfaiyeci olarak çalışan bu ekibin teknik ve tıbbi tahliye bilgisi iyi olmakla beraber performans olarak geride kaldılar.
- Başlarda yaptığım yorumumu yinelemek istiyorum.
Yarışmadaki takımların çoğu itfaiye kökenli ve bu manevraları eğitimden eğitime tekrarlıyorlar. Bu nedenle özellikle performans ve taktik beceri gerektiren manevralarda iple erişim kökenli kurtarmacılara göre yavaş kaldılar. Diğer taraftan kompleks kurtarma manevralarında, ilkyardım ve yaralı tahliye(yaralının sedyede paketlenmesi, sedyenin yatay-dikey pozisyona alınması vb.) konusunda itfaiye kökenli kurtarmacılar daha iyi performans gösterdiler.
- Gelelim gönlümün 1.’sine. Hong Kong takımının tamamı gönüllülerden oluşuyor. Kimi öğrenci, kimi çalışıyor. Yaş ortalamaları 25. Ekip lideri Keith 24 yaşında. Gökkuşağı görevi hariç tüm görevleri bitirdiler. Hatta Dalgıç görevinde Go Ropes, Yes Ma’am, Resq gibi çok tecrübeli takımları geride bırakarak 9. oldular. Çok iyi yarıştılar. Her görevden yeni bir şey öğrendiler ve inanılmaz bir tecrübe kazanımıyla yarışı bitirdiler. Bence amaçlarına ulaştılar. Daha da önemlisi çok eğlendiler. Bu kazanımlarına az da olsa bir katkım olduysa ne mutlu bana. Darısı başımıza.
Organizasyonda kullanılan bazı ekipmanlarla ilgili gözlemlerim.
Harken Wingman’ler her alanda pratikliğiyle iyi iş çıkardı.
Strep’in kenar koruma pedleri çok iyi ama cep yakıyor.
Neredeyse tüm ekipler çekme sistemlerinde yan plakası açılır, fırdöndülü yönlendirme makaraları(Rock Exotica-CMC, Petzl), CMC Clutch ve Rescuecender’lar kullandı.
Mekanik avantaj sistemi olarak genelde 3’e 1 sistemler kurulsa da, bazı ekipler 2’ye 1 + 3’e 1(6’ya 1) kombinasyonunu kullandı.
Bazı takımlar ise özellikle dar alanlarda pratik olan ve 3,75 metreye kadar çekme mesafesi veren Wingman’i ana sisteme 1 ip tutucuyla eklemleyerek 4’e 1 sistem kullandı. Böylece sistem kurulumunun karmaşıklığından kurtuldular. Bu arada Wingman’in her 2 tarafında da indirme kolu olsa tadından yenmezdi. Bu haliyle sadece tek taraflı kullanımı mümkün. Fakat Aztek vb. prusikli makara sistemlerinin pabucunun şimdilik dama atıldığını söyleyebiliriz.
Petzl Progress Lanyard’lar ise neredeyse tüm ekiplerde standart bir malzemeydi. Anında ayarlama-konumlanma özelliği sayesinde göbek bağı dönemi de rafa kalkmış diyebiliriz.
Organizasyon boyunca kullanımını çok pratik bulduğum ve beğendiğim bazı malzemelerle ilgili bağlantı adreslerini ilgililer için aşağıya bırakıyorum.
Harken Wingman’in tanıtım videosunun bağlantı adresi,
https://www.youtube.com/watch?v=kV5O0VOrgzY&t=2s
CMC Clutch tanıtım videosunun bağlantı adresi,
https://www.youtube.com/watch?v=hnW_F-N1hus
Rock Exotica ikiz makara tanıtım videosunun bağlantı adresi,
https://www.youtube.com/watch?v=CtkufDby2r4
Bu markanın nasıl ortaya çıktığının hikayesi de oldukça ilgi çekici ve ilham verici
CMC Arizona Vortex(Rock Exotica tarafından üretiliyor) tripod tanıtım videosunun bağlantı adresi,
https://www.youtube.com/watch?v=1D-0RfkDwfM
STREP(Static Rope Edge Protection) Kenar Korumaları
CMC Texora Sapan
https://www.youtube.com/watch?v=jUSzRcv3zKc
Petzl Reeve
https://www.youtube.com/watch?v=D7FEkLrbmmk
NLG(Never Let Go) Telefon Tutucu
https://neverletgo.com/phone-harness-kit/
Courrant Teknik Çanta
https://fire-rescue.mycourant.com/en/rescue-equipment/bags/cross-pro
Ferno Tekerlekli Sedye
https://www.ferno.it/en/sar-and-toboga-basket-stretchers/tirol-kit-/
Camp Turbo Göğüs Yükseltici
https://www.camp.it/d/us/us/outdoor/product/1334
Harken Ninja Ayak Yükseltici
https://www.youtube.com/watch?v=KDItvYel2ZA
Motorola XT185 Mini Telsiz
https://www.youtube.com/watch?v=MqxLeYvBGsg
Petzl Progress Ayarlanabilir Lanyard
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere bu tür kurtarma organizasyonların esas kazananları malzeme üreticileri.
Tüm görevlerin detaylı teknik analizini yapmak zaman alan bir uğraş. Sadece yazarak anlatmak da kolay değil. Bu nedenle Hollanda’da beraber çalışma fırsatı da bulduğumuz youtube kanalı TRAC(The Rope Access Channel)’ın kurucusu Alex Buiter’ın Grimpday 2022 için hazırladığı videoları izlemenizi öneriyorum. Alex’in bu çekimleri yapmak için yarışmacılardan daha çok yorulduğuna herkes şahittir sanırım. Ayrıca yarışma sonrası bu kadar görüntüyü bir araya getirip düzenleyebilmek çok fazla zaman ve emek istiyor. Kendisine bu anları ölümsüzleştirdiği için teşekkür ediyorum. Bilmeyenler için Alex özellikle Instagram’da çok aktif ve youtube kanalında iple erişim konusunda çok sayıda eğitici videosu bulunuyor.
The Rope Access Channel Youtube Kanalı
https://www.youtube.com/@TheRopeAccessChannel
The Rope Access Channel Instagram Adresi
https://www.instagram.com/theropeaccesschannel/
Fotoğraf: Engin Külahoğlu |
Gelelim teşekkür kısmına,
Bu organizasyonun içindeki her bir kişi ayrı ayrı takdiri hak ediyor. İnanılmaz bir iş birliği ve sinerjiyle unutulmaz bir organizasyona imza attılar. Bu organizasyonun içinde bulunmak unutamayacağım bir deneyim oldu.
Bana bu harika takımın bir parçası olma fırsatı veren Hong Kong Rope Rescue Union ekip lideri Sammy Chun’a ve sürekli gülen yüzleri ve pozitif enerjileriyle, elinden gelenin en iyisini yapan Hong Kong takımından, Keith, Alex, Jason, Derek, Roy ve Benny’e
Tecrübesi, enerjisi ve desteği için Engin Külahoğlu’na,
Hong Kong takımının gösterdiği mücadeleyi ölümsüzleştiren fotoğrafları için Roger’a,
Azimleri, cesaretleri ve bize yaşattıkları unutulmaz anılar için Grimpday’e katılan tüm takımlara ve organizasyon ekibine teşekkür ediyorum.
Ek bilgiler:
Grimpday Namur organizasyonu 2023 yılında ilk defa Namur dışında bir şehirde(Marsilya) yapıldı. Grimpday’in resmi duyuruları için facebook sayfasının bağlantı adresini aşağıya ekliyorum.
https://www.facebook.com/grimpdayofficial
İlgilisi için diğer iple kurtarma konusundaki uluslararası meydan okumalardan bazılarını aşağıda listeledim.
Grimp Japan Facebook sayfası https://www.facebook.com/grimpjapan
Grimp North America https://www.cmcpro.com/grimp-na/
Grimp Asia https://grimpdayasia.com/en
Ch’iao Rescue Competition(Taiwan) http://www.chiao-taiwan.com/
Petzl Rope Trip Facebook sayfası https://www.facebook.com/PetzlRopeTrip/
Rescue Great Day(İspanya) https://rescuegreatday.com/
Singing Rock Steel Facebook sayfası https://www.facebook.com/singingrocksteel
Grimday nedir ne değildirin cevabını kendi gözlemlerimle sizlere anlatmaya çalıştım.
2024 yılında’da Grimpday’i son gün yerinde izleme şansım oldu.
Artık Grimpday’le ilgili elimizde yeterince Türkçe bilgi, fotoğraf ve video var. Vize, malzeme ve para sorununu çözebilen takım(lar)ımıza şimdiden başarılar dilerim. Benzeri yarışmaları ülkemizde de görmek dileğiyle.
Madem bu kadar detaylı bir yazı hazıladım, Grimpday’e Türkiye’den izleyici olarak ilk katılan ekibin tecrübelerine yer vermeden olmazdı. 2017 yılında Grimpday’e izleyici olarak katıldığını bildiğim Anıl Şarkoğlu’ndan o yılki gözlemlerini içeren kısa bir yazı hazırlamasını istedim. O da beni aynı ekipten Mert Ozan Er’e yönlendirdi. Mert’in Grimpday 2017’yle ilgili gözlemlerini içeren yazıyı aşağıda okuyabilirsiniz. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Yazan: Oktay Salur
Grimpday 2017
01-04 Haziran 2017
Katılımcılar: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu
2017 yılında her sene Haziran aylarında yapılan Grimpday yarışmasını yerinde izlemek için hazırlık sürecimiz vize, bütçe, yıllık izin koşullarını denk getirerek tamamlandı. Hazırlıkların ilk adımı Şubat ayında 2017 Haziran ayında yapılacak etkinliği ziyaret talebimizi ileterek başladı.
2012 yılından beri özel ilgi alanımda olduğu için Grimpday yarışmasına ait paylaşımları, özellikle ekiplerin paylaşımlarını, YouTube ve Facebook gibi sosyal medya mecralarından beri takip ediyordum. Benim takibe başladığım dönemde daha çok acil müdahale üyelerinden oluşan ekipler yer alırken, daha sonraki yıllarda endüstriyel iple erişim ekipleri de yarışmada aktif bir şekilde yer almaya başladı.
2017 yılındaki urban edition olan bu yarışmada ben özellikle organize edilen görevler, problem çözme stratejileri, ekipman seçimleri, ekiplerin yapısı ve çalışma tarzları, sedyeli takım kurtarma modelleri gibi hem stratejik hem taktiksel tercihlerini yerinde gözlemleme imkanı bulduk.
Yarışma akışında kurtarma senaryoları ilk gün çeşitli yapıların cephe ve çatılarında gerçekleştirilirken, ikinci gün kurtarmalar inşaat sahalarında gerçekleştirildi.
Gözlemler:
- Yarışmada çoğunluğu Batı Avrupalı ekiplerden oluşan ancak Uzak Doğu kökenli ekiplerin de yer aldığı karma bir katılımcı grubu vardı.
- Ekipman seçiminde Alman ekiplerin tercihlerini daha doğru buldum. Özellikle her şeyi olan ekiplerin yavaş kaldıkları, daha çok ağırlık – ihtiyaç dengesini gözeten yalın ekipmanları tercih eden ekiplerin daha başarılı olduğunu gözlemledim.
- Farklı ekiplerin taktiklerinin benzer ve farklı yönlerini görme şansımız oldu.
- İp stoklama yönetiminin ne kadar önemli olduğunu servisteki ip sayısı arttıkça işlerin çok karıştığına şahit olduğumda bir kez daha anladım.
- Alpinizm ile şehir ortamında erişim stratejilerinin birbirinden farklı olduğunu ve ekiplerin bu konudaki çözümlerini gözlemleme fırsatımız oldu. Özellikle istasyon almanın farklı yöntemlerde yapılabildiğini ve ekiplerin ekipmanlarının keskin yüzeylere karşı nasıl modifiye ettiklerini görmek önemli bir farkındalık yarattı.
- Görev sonunda, tekrar göreve hazır olabilmek için düzenin önemli olduğuna, bunu iyi yapamayan ekiplerin çok zaman kaybettiklerine şahit oldum.
- Genel olarak çok fiziksel performans gerektiren görevler için kondisyonlu olmak şarttı.
- Sadece PPE’nin kask, kemerden oluşmadığı için gerekli lanyard ve jumarların önceden organize edilmesi çok fazla zaman kazandırdı. Çok hızlı ipe girme ve kendini emniyete alabilme imkânı çok önemli.
- İletişim ekipmanlarının (genel olarak telsiz) kemer sisteminin bir parçası haline getiren katılımcılar daha hızlı hareket edebilmiş ve etkin organize olmuşlardı.
- Ekipmanların doğru strateji ile çantalanması kemerde taşınanların da sağa sola takılmayacak hale getirilmesi kritik öneme sahip.
- Sedyelerin üzerinde kurgulanan dikey yatay haline getirme makara sistemlerinin kurtarma senaryolarında çok hız kattığını gözlemledim.
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Fotoğraf: Mert Ozan ER, Anıl Şarkoğlu, Çiğdem Okan Şarkoğlu Arşivi |
Yazan: Mert Ozan ER