Bize Katılın

Hi, what are you looking for?

İple Erişim

İple Erişim Değerlendirmesinde Sık Yapılan Hatalar

L1 iple erişim değerlendirmesi sırasında en sık yapılan 6 hata.

Değerlendirme gününde başınıza gelen hataların en sık yaşananlarını kısa bir şekilde özetledik. Umarım faydalı bir içerik olur.

Bunun dışında değerlendiriciler tarafından raporlanan hataların bir listesine TACS 9.6.3 – 9.6.4’de göz gezdirebilirsiniz.

Genelde dikkat dağınıklığı ve odaklanma yüzünden karşılaşabileceğiniz hatalardan bahsettik. L1 değerlendirmesine girmeden bu yazıya rastlarsanız muhtemelen oldukça dikkatli olursunuz.

NOT: 1 büyük hata = 3 küçük hata. 1 büyük veya 3 küçük hataların sizin değerlendirmeden direk kalmanıza sebep olur.

En popülerinden başlayalım:

1. Büyük HATA

İpten ipe geçiş (rope to rope) sırasında 4 noktadan daha az bağlantı.

TACS: “Bir ekipman öğesinin arızalanması durumunda yaralanmaya veya hasara neden olabilecek potansiyel kontrol dışı salınıma karşı koruma sağlayacak yedek emniyet olmaması durumu.”

İpten ipe geçiş manevrası sırasında en az 4 bağlantı noktasına sahip olmanız bir zorunluluktur. Her ipte 2’şer tane. Bu durum sırasında manevra bitmeden 3 noktaya düşme durumu oldukça sık rastlanır. Ve bu büyük bir hata sizin değerlendirmeden kaldığınızın göstergesidir. Unutmayın, eğer herhangi bir şey çıkaracaksanız (ID, asap, jumar) yedeğinin olduğundan emin olun ve öyle çıkarın.

2. Büyük HATA

İniş aletinizi ters bağlamak ve bunu farketmemek.

TACS: “iniş aleti yanlış bir şekilde bağlantı yapılmış ve bu şekilde kullanılmış.”

TACS’da bahsedilen “..ve bu şekilde kıllanılmış” kısmı önemli. Çünkü sadece bağlantıyı yanlış yapıp ve anlayıp hemen düzeltirseniz bu küçük hata sayılabilir. Yine de her şey değerlendiricinin insafındadır dikkatli olmak önemli. Eğer farketmez ve iniş ekipmanınıza yük bindirirseniz kesin büyük hatadır. Yani değerlendirmeden kaldınız.

PETZL ID model iniş ekipmanları güvenli bir mekanizmaya sahiptir. Yanlışlıkla ter bağlayıp yük bindirdiğinizde sizin iniş yapmanızı engeller. Fakat bütün iniş ekipmanları bu şekilde tasarlanmamıştır, eğitimde ID kullanmanız sizin hata yapabileceğiniz anlamına gelmez.

3. Büyük HATA

Back-up (yedek emniyet aleti) ters bağlamak.

TACS: “yedek emniyet aletinin ters kullanılması.”

Bu özellikle ipten ipe geçişlerde ve istasyon geçişi (re-belay) sırasında rastlanan bir durum. İplerin yönü değiştiğinde oldukça dikkatli olmalısınız.

4. Büyük HATA

Dik kenar (90 derecelik kenar) geçişi sırasında iniş ekipmanına geçmeyi unutmak.

TACS: “ekipmanda hasara neden olacak yanlış kullanım.”

Bu da oldukça sık rastlanan ve tartışılan bir konu. Çoğu eğitimde bu da aradan çıksın işte denip araya sıkıştırılmakta. Çünkü gerçekleştirmesi kolay bir manevradır. Fakat bu durum oldukça kolay unutulmaya sebep olmakta. Bir kenar geçişi sırasında çıkış ekipmanlarınızı iniş ekipmanları ile değiştirmeniz (change-over) gerekmekte. Çünkü köşe geçişi sırasında dengenizi kaybedebilirsiniz ve düşüş yaşayabilirsiniz. Çıkış ekipmanına düşmek büyük bir hatadır ve küçük ff değerleri için iniş ekipmanları düşüş durdurucu özelliğe sahiptir.

5. Büyük/Küçük HATA

Manevranın tamamlanması için çok vakit harcamak.

TACS: “Görevi tamamlamak için uzun bir süre (küçük hata) veya aşırı uzun bir süre harcamak (büyük hata) “

Bu şekilde belirtilmesi kafanızı karıştırmış olabilir ki çok doğal. Çünkü her eğitimde size acele etmeden manevra yapmanız söylenmekte. Aynı zamanda çok uzun süre harcarsanız değerlendirmeden kalacağınız belirtiliyor. Genelde değerlendirici taktirindedir fakat büyükse küçük hatalar sadece size veya bir başkasına zarar verecek hatalar içindir. Eğer kurtarma durumu askıda kalma travması yaşanacak kadar uzun sürmediyse büyük hata olarak yazılmaz.

Çok uzun sürmesi büyük hata olduğu için telaş yapmanız daha kötü sonuçlar doğurur. Telaşlı olduğunuzu düşündüğünüzde kesinlike durup soluklanmanız gerekir. Devam etmeden önce bütün adımları yavaş yavaş düşünüp hareket etmelisiniz. Değerlendirme günü baskısı size kolaylıkla telaş yaptırabilir. Bu telaşlar genelde hata yapmak ile sonuçlanır. O yüzden manevra sırasında bunalırsanız hemen yavaşlayın aşamaları düşünün.

Unutmamakta fayda var, değerlendirileceğiniz şeylerin başında akıcı manevra gerçekleştirebilme yeteneğiniz bulunmakta. O yüzden devamlı karmaşık işler yaptığınızı düşünüyorsanız eğitim sırasında eğitmeninize söylemekten çekinmeyin.

6. Küçük HATA

İniş ekipmanınızı kitlemeyi unutmak.

TACS: “iniş eleti kilitlenmemiş veya ipin kuyruk kontrolü yok.”

Bu çok kolay yapılan bir hataların arasında. Özellikle herhangi bir manevra sırasında duraksamanız gerektiğinde. İniş ekipmanlarının bir çoğu otomatik duruş sağladığından elinizi bırakmak an meselesi. Eğer tam kilitte değilseniz iniş aletinden aşağıya doğru giden ipi kesinlikle diğer elinizden bırakmamalısınız. Küçük bir hata fakat alışkanlığınız yoksa 3 kere yapmanız çok kolay.

Eğitim günleri uzun ve fiziksel olarak zorlayıcı. Bunun için bir kaç belgeyi eğitim öncesi düzgünce okumanız sizin yararınıza olacaktır.

Bunların başında IRATA “Eğitim, Değerlendirme ve Sertifikasyon Programı (TACS) ve “Endüstriyel İple Erişim Teknikleri için Uluslararası Uygulama Kuralları (ICOP) bulunmakta.

TACS 64 ve ICOP 276 sayfa, tabiki ezberleyemezsiniz. Fakat değerlendirme günü hangi bilgiyi hangi kılavuzdan bulacağınız sorulmakta.

Diğer yapılırsa iyi olurlar şunlar:

  • Yeterli uyku almak.
  • Eğitmenin anlatmaya çalıştığı manevrayı tam olarak anlamadığınızda açıklama istemek.
  • Emin olmadığınızda yine sormak ve yine sormak. Ta ki anladığınızdan emin olana kadar. Bu yanlış bir davranış değil ama olma ihtimali var.
  • Kendinize hangi manevralarda gerçekten çok iyi olmadığınızı sorun. Varsa eğitmenden tekrar göstermesini isteyin.
  • Israrla bir şeyi savunmaktan kaçının. Doğru yaptığınız bir manevrayı açıklamanız için soru sorulmuş olabilir. Sakin bir şekilde sadece manevrayı açıklamak doğru olandır.

L2 ve L3 sınavında yaşanan hatalar için tıklayınız…

You May Also Like

Mağara

Mağaracılık içerikli filmler ve özetleri.

İple Erişim

Camp İniş Ekipmanı Hakkında Kullanıcı Yorumu

İple Erişim

İple Erişim size uygun bir meslek mi?

Fashion

SPRAT'dan IRATA'ya nasıl geçilir?